Sa is ‘t……

Vanmorgen in de auto hadden we het erover, dat het volgende week alweer septémber is. “De tijd giert door je klauwen!” zei mijn kloris. Daar heeft ie gelijk in. Kinderen alweer naar school, vrijwel iedereen weer aan het werk en gelukkig werkt ’t weer een beetje mee om de overgang niet al te heftig te laten verlopen.

“Ja,” zei mijn Friese echtgenoot vervolgens “de tiid hâldt gjin skoft!”. Dat heeft ie zo nu en dan. Komt er ineens iets boven drijven dat aan z’n oorsprong herinnert. Zoals zo’n spreekwoord.

“As ’t net kin sa ’t moat, dan moat it mar sa ’t kin”  is d’r ook zo een. Je hoeft met ’n beetje taalgevoel niet zo te puzzelen om te snappen wat er bedoeld wordt.

Ik kwam deze ook nog tegen: “In goed wiif is it beste stik húsrie”. Húsrie betekent huisraad. Ik denk dat ik best een goed wiif ben, maar om nou in dezelfde categorie te vallen als een dressoir of een driezitsbank. Dat spreekwoord moeten de Friezen even upgraden…….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)