Zusterpark…….

Op 17 april 1945 is Apeldoorn bevrijd door de Canadezen. En dit jaar rond die datum stonden er allerlei foto’s van destijds in de krant met hele blije Apeldoorners. Er is een monument voor de Canadezen opgericht en elke vijf jaar ( in 2010 wel voor het laatst) werden de bevrijders van toen hiernaartoe gehaald, voor zover ze daartoe lichamelijk nog in staat waren ( en er waren krasse knarren bij, hoor!) om in een defilé met jeeps, motoren en legervoertuigen door stad en aangrenzende dorpen gereden te worden om onze dankbaarheid in ontvangst te nemen. Overal Canadese vlaggen en klappende mensen, allemaal blij met hun vrijheid. En ze vonden dat leuk, die bevrijders.

Er zijn ook nogal wat vriendschapsbanden tussen families hier en daar ginder. Apeldoorn heeft ook een ‘zusterstad’ in Canada en dat is Burlington, een stad niet ver van Toronto. Voor Canadese begrippen dan, hè. Allemaal leuk dus en verbroederend. De twee burgemeesters hebben in 2007 ook afgesproken dat ze in hun eigen stad een park zouden aanleggen, dat naar de zusterstad wordt genoemd. Burlington is dat ook aan het doen. Er komt een Apeldoornparc daar. Maar in Apeldoorn zit het er niet in. Geen geld, het komt er niet van.

Dan denk ik met mijn zuinige huisvrouwenverstand: wat is er nou tegen om een bestaand park die naam te geven. Dat gebeurt in Canada ook. Daar zijn ze een bestaand park aan het opknappen. Dus ik bied hierbij als buurtbewoner met liefde en respect ons Mheenpark aan. Is al helemaal gerenoveerd, hoeft niks meer aan gedaan. Er moet alleen nog even ’n bordje bij de diverse ingangen met een historische verklaring, dat zijn de kosten niet.

Bovendien duurt het toch minstens een generatie voordat iemand het nog Mheenpark noemt. Dat doet nu al niemand. Ja, misschien de afdeling groenonderhoud van de gemeente bij de werkverdeling op maandagmorgen. De mensen hier gaan gewoon naar ‘het park’ om te wandelen, je joggen, te skaten, de hond uit te laten, te spelen, te luieren, te voetballen of te vissen. En of je nou een mheenvis vangt of ’n burlingtonvis….En de héle wijk heet De Mheen, het winkelcentrum heet De Mheen, en dat park ligt o.a. aan de Mheenlaan, dus dié naam gaat heus niet verloren. Burlingtonpark…..ik vind ’t wel mooi……..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)