Kwali-en kwanti…..

In  de overlijdensadvertentie van een man die niet eens  zo heel erg oud was geworden las ik de uitspraak: “Op de lengte van je leven heb je weinig invloed, wel op de kwaliteit ervan.”  In een apart zinnetje stond erbij, dat ie ’t wel jammer vond, dat het nu al afgelopen was.

Kwaliteit van leven, daar kun je het best zo nu en dan eens over hebben. Je bewust zijn van het feit dat je het  helemaal niet zo slecht getroffen hebt. Niet zo slecht gedáán hebt ook, want dat bedoelde die man. Ondanks allerlei omstandigheden misschien, al dan niet door eigen toedoen ontstaan. Dus niet in de laatste plaats door hoe je zelf in elkaar steekt.

Ja, spijt kun je uiteraard hebben van stommigheden, gemiste kansen, niet afgemaakte dingen, maar waardoor zich soms andere mogelijkheden voordeden, die achteraf het ei van Columbus bleken. En als je bang bent dat je tijd te kort komt, ben je eigenlijk hartstikke goed bezig. Rustgevende gedachte, je hebt ’t min of meer in eigen hand, die kwaliteit.

Er zijn ook omstandigheden die kennelijk roet in je eten kunnen gooien en dat vond  die meneer  dus jammer. Maar áls je d’r wat aan kunt doen: dóe het…..

.....zo kan het ook, je aanpassen aan de omstandigheden.....

…..zo kan het ook, je aanpassen aan de omstandigheden…..

 

2 reacties op “Kwali-en kwanti…..

  1. Paul

    mei 27, 2014 at 6:28pm

    Spijt. Ik roep altijd heel hard dat het een zinloze emotie is. Maar toch heb ik het regelmatig.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)