Restanten…..

Het is vandaag een soort kliekjesdag bij ons. We hebben nog van alles over van de fonduemaaltijd van tweede kerstdag. Omdat we dat meteen zorgvuldig hebben opgeborgen is het nog helemaal prima. Ook volgens de datum die er op staat. Dus we gaan op herhaling vandaag en dat is lekker makkelijk. Niks mis mee.

Als er vroeger bij mijn moeder thuis iets overbleef was het trouwens heel gewoon dat we dat de volgende dag consumeerden. Je gooide geen eten weg. Beslist ook een gevolg van de oorlog, hoor, en gelukkig hadden we ook toen al een bescheiden koelkast. Niet zo’n joekel als die wij nu hebben en van een vriezer was al helemaal geen sprake.

Als het niet zo veel was, dat er overbleef, zei mijn moeder altijd: “Dat is voor de vreemde voorbijganger.” Nou, en dat kon iedereen zijn. Daar werd de tafel niet voor gedekt. Dat was voor ’n tussendoortje  aan de keukentafel. En er was altijd belangstelling voor, herinner ik me.

Trouwens, hutspot of zoiets is de volgende dag hartstikke lekker op ’n boterham! En als alle smaakjes en kruiden van een gerecht er lekker doorheen getrokken zijn de dag erna, nou, heerlijk hoor! Zo vind ik het ook nooit zo erg als er iets van de Chinees overblijft. Dat is de volgende dag ook erg lekker. Er is niets mis met overblijfsels, áls je ze maar goed opslaat! En op tijd opeet natuurlijk.

We hadden heel gezellige kerstdagen, inclusief regen en natte sneeuw. Iedereen heeft iedereen weer gezien (tja, behalve die schoonzoon/zwager/oom dan!) en we hebben lekker gegeten met elkaar. En zo gaan we in besloten kring vandaag nog even verder met de overschotjes van al die culinaire gezelligheid…..!

.....de vreemde voorbijganger.....

…..de vreemde voorbijganger…..

2 reacties op “Restanten…..

  1. Sandra

    december 30, 2014 at 9:05pm

    Bij ons heette dat altijd “hapje voor vader”. Is hier intussen ge-evolueerd tot “hapje voor Toby” want die pubers hebben altijd honger.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)