Scheiden doet lijden…..

.....we moeten wel afvallig blijven, hoor.....!

…..we moeten wel afvallig blijven, hoor…..!

Mijn moeder zong vroeger onder de afwas wel eens een lied en dat deed ze heel gevoelig: “Scheiden doet lijden, afscheid brengt leed. Lang kan het duren, voor je vergeet.” Verder weet ik de tekst niet meer, hoor, maar daar dacht ik gisteren aan toen ik in het nieuws zag met wat voor ’n enorme berg gescheiden plastic een bedrijf was opgescheept door ons, keurige afvalscheiders.

Ik lijd daar persoonlijk niet zo onder, maar zo’n bedrijf dus wel. Ze kunnen het niet meer kwijt aan de fabrieken, die het spul van ze kochten om d’r weer nieuw plastic van te maken. En ik vond dat net zo’n mooie gedachte: van oud weer nieuw maken. Dat gebeurde al met glas en oud papier en met plastic nu dus ook. Hoe moet dat nou?

Het schijnt aan de lage olieprijs te liggen. Dat maakt het maken van nieuw plastic financieel aantrekkelijker. Het gaat er misschien wel weer van komen, dat onze scheiding geen zin meer heeft en alles weer gewoon in de grijze afvalbak verdwijnt, die we dan (betaald) vaker aan de weg zullen moeten zetten. Ons scheiden doet lijden, afscheid van mooie principes brengt leed. Het gaat de verkeerde mensen weer geld (en hun bedrijf) kosten en de verkeerde mensen verdienen er aan.

Natuurlijk blijven we ons afval scheiden. Het hoort namelijk lang te duren, voor je vergeet, dat het om het milieu gaat en niet om geld. En dat lied van mijn moeder, daar herinner ik me zelfs de melodie nog van…..!

4 reacties op “Scheiden doet lijden…..

 1. jan

  maart 11, 2016 at 7:38am

  Ik heb dit onderwerp deze week ook bij de kop gepakt. Eerlijk gezegd vind ik jouw insteek leuker. Helaas had ik geen zingende moeder om mij te inspireren 🙂

 2. els

  maart 11, 2016 at 1:26pm

  Jouw verhaal is natuurlijk wel journalistiek. Dat hoort zo. Hoef ik me niet druk om te maken. Welke journalist schrijft nou over z’n zingende moeder? Nou ja, Hugo Borst misschien…..

 3. Arnoud

  maart 12, 2016 at 8:52pm

  De olieprijs stijgt alweer en volgens een Belgische afvalverwerker loopt het allemaal zo’n vaart niet. We zullen zien. Er is een keus tussen recyclen of verbranden. Zolang het plastic niet in het milieu terecht komt vind ik het wel prima.

 4. Paul

  maart 14, 2016 at 9:23pm

  Deze had ik nog niet gehoord, dat door de olieprijs het plastic recyclen niet meer uit kan. Ik recycle zeer trouw. En vind het eigenlijk ook een goed ding dat we weer moeten bijbetalen voor plastic tasjes.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)