Zaak van gewicht…..

.....zo'n leuk beeld.....

…..zo’n leuk beeld…..

Nou is er alwéér een kunstwerk gestolen, zeg! Een bronzen beeld van de laatste herder die echt in Nederland rondtrok met zijn schapen. Het beeld stond naast een hotel in Loenen, dat bij de gemeente Apeldoorn hoort. En Loenen is gehecht aan het beeld. Er wonen mensen, die Willem Koestapel (die niettemin toch met schapen op stap was!) persoonlijk hebben gekend. Ik vind het een beeldig beeld.

Maar nu het vervolg. Letterlijk. Het monument, want dat is het toch, is aan twee, in ijzer handelende bedrijven hier in Apeldoorn, aangeboden. Vanuit de achterbak van een zwarte Toyota Yaris. Nou, dan weet je toch het e.e.a. over waar het beeld zich bevindt en een signalement van het vervoermiddel én van de “verkopers” is ook bekend. Die hadden van tevoren trouwens ook gebeld om te vragen of de bedrijven ook brons aannamen Die hebben alle twee geweigerd aan de transactie mee te werken. Eén van de medewerkers zei: “Het moet een hele hijs zijn geweest om het ding in die achterbak te krijgen. Toch gauw zo’n 100 á 150 kilo!”

De politie inseinen doen ze niet meer. Ze hadden een keer zo’n vent in de kantine van het bedrijf op een stoel gezet en de politie gewaarschuwd. Het had drie kwartier geduurd voordat die kwam en het bedrijf werd door de aanbieder van het gestolen goed aangeklaagd wegens “vrijheidsberoving”. “Dat doen we dus niet meer”, zeggen ze.

Tja, kunst is voor de politie geen zaak van gewicht. Voor dieven wel. Ik vind het trouwens wel stom om zoiets zo vlak bij huis aan te bieden. Maar wanneer houdt het op? Ze jatten zelfs op begraafplaatsen van alles dat van metaal is en een paar euro kan opleveren. Zo akelig allemaal.

Ik las dat een kunstenares in Eerbeek, die ook galeriehoudster is al haar metalen beelden ’s avonds binnen zet uit voorzorg. Te gek voor woorden dat ze dat moet doen. Ze zou extra subsidie moeten krijgen of wat dacht je van een politieagent voor de deur…..?

.....en dit was 'm in het echt.....

…..en dit was ‘m in het echt…..

1 reactie op “Zaak van gewicht…..

  1. Jenni

    oktober 3, 2017 at 12:42pm

    Ik las in de Stentor dat de dader inmiddels gevonden is maar het beeld helaas nog niet.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)