Deventer…..

.....in die kerk aan het eind van dit beeldige straatje waren we dus.....

…..in die kerk aan het eind van dit beeldige straatje waren we dus…..

Jongens, wat heeft Deventer toch een mooie historische binnenstad! We waren gisteren met onze soosclub, die leuke dingen voor ons organiseert in deze regio, in de Sint Nicolaas-of Bergkerk, gebouwd in de jaren 1198 tot 1209. Deventer was een Hanzestad met een haven. Sint Nicolaas (ik snap nu die stoomboot!) was de beschermheilige van de schippers en de kerk werd aan hem gewijd. En was dus RK, maar werd in 1580 (na de beeldenstorm in 1566!) protestants en ontdaan van alle katholieke kenmerken. Fraaie wandschilderingen, zelfs uit 1300, verdwenen onder de witkalk. Die zijn o.a.vanaf de twintiger jaren weer tevoorschijn gehaald en prachtig gerestaureerd. In het gebouw wordt niet meer gekerkt. Het is nu van de gemeente, die het samen met de verplichting tot onderhoud overnam voor ’n symbolisch bedrag. Een gulden.

Maar eigenlijk, we waren blij met de rondleiding natuurlijk, kwamen we voor het prachtige nog aanwezige orgel. Als je iemand hebt als begeleider van je club, die toevallig buurman is van de organist van o.a. de Bergkerk, dan bof je uiteraard.

Hans van Dijk heet die organist, die van alles weet over het orgel, hoe het instrument in elkaar zit, hoe oud het is, gebouwd tussen 1841 en 1843 door een Deventenaar nota bene, Johann Heinrich Holtgräve, die zijn voorvaderlijke roots waarschijnlijk wel over de grens heeft liggen. (Die voorvader kan natuurlijk best op een Hanzeschip zijn meegelift en zo in Deventer terecht zijn gekomen!)

Hans van Dijk vertelde ook over de muziek die hij in zijn concertje voor ons ging spelen. Sweelinck, Buxtehude, Haydn, een Franse componist van wie ik de naam even kwijt ben omdat ik geen kerkorganist ben en ook niet RK, maar zijn ‘Prière á Notre Dame’ klonk schitterend! En Herman Strategier van wie Van Dijk nog les had gehad. Muziek uit periodes waar steeds zo’n honderd jaar tussen zit.

En wat een órgel, zeg! We zijn het zeer smalle trappetje, alleen geschikt voor slanke artiesten die, zoals wij ook moesten, er om moeten denken dat ze hun kop niet stoten tegen een balk uit de 12e eeuw, opgeklommen naar het orgel en hebben de klavieren en pedalen in actie kunnen zien en horen. De organist is een gepassioneerd musicus, die ook zo over zijn vak praat. Zó leuk! We hebben genoten.

En we moeten beslist terug naar Deventer, liefst met mooi weer, hoewel het Dickens Festival in December in de sneeuw ook wel iets zou zijn…..

.....1728 orgelpijpen zitten er in weten we nu.....!

…..1728 orgelpijpen zitten er in weten we nu…..!

3 reacties op “Deventer…..

 1. Wieneke

  oktober 7, 2017 at 10:33am

  Leuke wijk, dat Bergkwartier. En dat kerkje is inderdaad een snoepje. Wat lijkt me dat mooi zo’n orgelconcert. Niet naar Deventer gaan met het Dickens festival, hoor. Je wordt gek van de drukte. Ik kan je wel een mooie stadswandeling aanraden op een zonnige dag. De 80 winkeltjes route is ook leuk om eens te doen.

 2. Els

  oktober 7, 2017 at 12:29pm

  @Wieneke, die soosclub van ons bestaat uit blinden en slechtzienden en hun begeleiders. Wij krijgen elk jaar de gelegenheid om een uur voordat de hele meute wordt toegelaten de route te lopen en met de Dickensfiguren te praten en hun kleding te ‘zien’. Mijn kloris en ik hebben dat nog nooit gedaan, maar als begeleider is dat sowieso een leuk voordeel! En voor onze met minder of geen zicht bedeelde leden erg leuk. Zo heeft elk nadeel z’n voordeel. Maar voor mij moet er dus wel sneeuw liggen. Jouw aangeraden wandeling en de winkeltjes-route staat op het programma!

 3. Wieneke

  oktober 8, 2017 at 10:24am

  Oh, maar dat verandert de zaak natuurlijk helemaal. Dat lijkt me erg leuk, dan ben je voor die gigantische drukte toeslaat weer weg.
  Een bezoek aan Deventer móet je eigenlijk gewoon starten met koffie met daarbij verschillende Deventer koeken :

  https://www.deventerkoekwinkel.nl/

  Wij deden deze gegidste stadswandeling, een aanrader dus:

  http://www.deventer.info/nl/zien-en-doen/wandelen-en-fietsen/participant_id,8955/category_id,15/stadswandeling-deventer

  Bij de VVV kun je de winkeltjesroute wel ophalen.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)