Heilwens…..

“Het Leger des Heils luidt de noodklok” stond er in de krant vanmorgen. Het kan, doordat op de subsidie die ze van de gemeenten ontvangen, zodanig wordt beknibbeld, in sommige gemeenten zelfs tot de helft teruggebracht, niet voldoende hulp meer bieden. Aan daklozen, waarvan er dus steeds meer zullen komen, en aan iedereen die hun ondersteuning hard nodig heeft.

Als het Leger er niet was, kwam er van de zogeheten reguliere hulpverlening niet veel terecht, laten we wel wezen. Die laagdrempelige, praktische hulp kan een officiële overheidsclub, de goede niet te na gesproken, hoor, toch minder bieden. Vanwege de regeltjes en financiën.

Nou, die financiën daar draait het bij het Leger des Heils nu dus ook om. Al de goedwillende mensen daar, heel veel vrijwilligers ook, die hun beste krachten geven aan mensen die hulp en begeleiding behoeven, die verdienen toch wel meer dan de vanzelfsprekendheid waarmee iedereen maar op ze rekent. Liefdewerk is mooi, maar kost geld in praktische zin. Soep kost ook geld.

Een telefonische hulpdienst, zoals de landelijke Luisterlijn, die honderden vrijwilligers heeft, die anoniem gesprekken voeren met mensen, 24 uur per dag bereikbaar is en ook wel gesubsidieerd wordt. Maar van wie veel bellers cliënten zijn van GGZ-instellingen en waardoor men heel veel opvangt voor die voorzieningen. Gewoon door er te zijn en geen 9 tot 5 -dienst, ook in het weekend bereikbaar voor iedereen. Dat is liefdewerk, waarvoor je in de wieg moet zijn gelegd. Voor opgeleid wordt ook.

Op al dat goeds mag bezuiniging toch geen roet in het eten gooien? Dan maar geen nieuwjaarsrecepties en dure afscheidsfeestjes als er een burgemeester of wethouder wat anders duurs gaat doen. Nou ja, in Apeldoorn mag vanaf volgend jaar geen vuurwerk meer worden afgestoken. Wat zal dát een geld schelen, zeg! Alleen is dat geen gemeentegeld natuurlijk, maar uit de eigen portemonnee. Je kunt het natuurlijk altijd nog in een kerstpot van het Leger doen. Ter inspiratie…..

1 reactie op “Heilwens…..

  1. Wieneke

    oktober 27, 2019 at 5:03pm

    Ja, die afscheidsrecepties zijn erg duur altijd. Ik snap niet waarom zulke dingen tegen een ton aan moeten zitten. Waar zit hem dat nou in? De locatie? Nee, want zoiets kan wel in het stadhuis. De rondbrengers van de drankjes en hapjes? Oké, die hoeven maar een paar uur te werken. Dat de etenswaar niet van de Lidl komt…. snap ik heus wel, maar ook al komen er honderden mensen op de receptie en krijgen die mensen echt luxe drankjes en hapjes, dan nóg lijkt het me moeilijk om een ton te verteren.
    Ik zou heel graag de rekeningen willen zien dus.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)