Spraakmakend…..

Dat ene eendje zwemt in zijn eentje. Leg zo’n zin maar es uit aan iemand die onze taal aan het leren is. Zulke qua klank op elkaar lijkende woorden maken een taal moeilijk. En het Nederlands zit daar natuurlijk vol mee. Ik vind dat wel leuk. Mijn Australische, dagelijks alleen maar Engels sprekende, zus mist daarom het Nederlands enorm en is blij met onze mailtjes. Ze schrijft het trouwens nog foutloos, gelardeerd uiteraard met Engelse woorden, als ze d’r even niet op kan komen wat het ook alweer in het Hollands was. Helaas gebruiken wij dan inmiddels vaak hier ook al het Engelse woord, want, oh, we zijn zo mondiaal!

Ik herinner me van vroeger vaak leuke woorden of uitdrukkingen van mensen die er allang niet meer zijn. We hadden een overbuurvrouw, die nooit ‘altijd’ zei, maar ‘altoos’! Vond ik altoos leuk. Een andere buurvrouw zei altijd als ze iets niet open, los of voor elkaar kon krijgen: “Dooie dingen zijn geen baas!” en dan ging ze net zo lang door tot ze het wél open, los of voor mekaar had ! Groningse buurvrouwen waren dat.

Mijn moeder was ook wel creatief soms. Als je als kind in de weg zat, zei ze altijd: “Ga uit m’n ‘beriere!” Lijkt me een verbastering van ‘ barrière’. Als je vroeg wat we zouden eten die avond zei ze: “Hussen met je neus ertussen!” of: “Spring om de haard”. Wist je nog niks. We hadden wel een haard, maar je kon er niet omheen. Laat staan springend.

Dat ik dat allemaal onthouden heb, vind ik wel aardig. Zo is er wel meer dat ik qua taal leuk vind om me te herinneren. Dat er zo nu en dan iets komt bovendrijven zal wel iets zijn dat samenhangt met mijn ouderdom. Het schijnt dat dat erbij hoort. En ik ben gevoelig voor taalgrapjes. Die vind ik doorgaans het allerleukst.

Nou, ik ga maar weer even in de zon, want die schijnt niet voor niks . Of was het nou dat ie wél voor niks opgaat…..? Die gekke taal ook…..

1 reactie op “Spraakmakend…..

  1. Wieneke

    april 16, 2020 at 6:08pm

    Dat husse-gerecht aten wij in mijn ouderlijk huis ook erg vaak. 🙂 Als een kind een zin begon met ‘ik wil….’ dan was het antwoord steevast: Jouw wil? Die staat achter de deur. Ik ben wel eens gaan checken maar niets gezien. Ik voel een logje over dit soort dooddoeners opkomen. Ze waren er erg sterk in, vroeger.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)