Schappen…..

Gisteren deden we de bood”schappen”, gewapend met onze vakantietassen, die we al jaren gebruiken. Die zijn van de Engelse Tesco supermarkt. Degelijke kwaliteit, want ze zijn al zeker een jaar of zes oud en worden vaak gevuld met onze dagelijkse levensbehoeften. Zien er ook leuk uit: blauw met rode lieveheersbeestjes er op.

Toen we ze aanschaften waren de schappen bij de Tesco ook nog goed gevuld als we d’r waren. Dat is nu niet meer zo zagen we op een paginabrede foto in de krant. Lege planken en diepvrieskasten . Die arme Engelsen toch! Op het verkeerde Brexitpaard gewed en daar hebben ze toch ervaring mee, zou je zeggen, met wedden.

Het zou wel gunstig kunnen zijn voor de boeren. Wij volgen ’s middags het programma “Farmers Country Showdown” waarin je ziet hoe boeren en hun families hun producten aan de man brengen, van allerlei nieuws verzinnen om hun inkomsten op peil te brengen en te houden. Dat doen ze vaak ook door op Farmers Markets te staan, waar ze een vaste klantenkring opbouwen van mensen die hun werk, dat meestal biologisch en op de natuur gericht is, waarderen. Daar komt dan even geen supermarkt aan te pas. En dan betalen de mensen graag wat meer.

Want dat begrijp ik niet. Hoe het komt, dat in de supermarkten hier de verse groente soms zo spotgoedkoop is? Bij zo’n prijs is de teler niet goed betaald, dat kan gewoon niet. Als dat een eerlijke prijs zou zijn, betaal je als consument meer. Stunten met eten zou niet moeten mogen. We komen heus niet om als iedereen krijgt wat ie verdient. Boerenmarkten zullen hier ook wel zijn natuurlijk en boerderijwinkels en zo. Ik heb daar allemaal niet zo’n verstand van. Laten ze daar maar eens ’n lijst van publiceren, zodat je als onwetende klant weet waar je moet zijn.

Loopt de economie dan terug? Als de juiste mensen eerlijker aan hun inkomsten komen verschuift er toch alleen maar wat? Ach, ’n simpele gedachte, geen verstand van wetenschappen heb ik, alleen maar van winkelschappen…..

2 reacties op “Schappen…..

  1. Irene

    januari 29, 2021 at 4:43pm

    Er zijn hier heel wat winkeltjes direct bij de boer of op een lokale markt en het is leuk daar te kopen, je ziet waar het vandaan komt, de lijnen zijn kort en meestal geen verpakkingsmateriaal. Hoera. Maar. Als je echt lokaal wil shoppen, wat ik op zich heel erg zie zitten, moet je rondjes rijden. Naar de bakker, de groente-boer, de kaasboerderij etc, allemaal open op beperkte en verschillende tijden en niet vlak bij elkaar. Dus helaas, we doen het niet. Supermarkt is stukken efficiƫnter, 1x per week.

  2. Terrence

    januari 29, 2021 at 11:24pm

    Het zijn de supermarkten die de prijs betalen Als bijvoorbeeld een boer het niet eens is met de prijs die AH voor zijn producten wil betalen, stapt AH gewoon naar een andere boer en is die eerste boer een grote klant kwijt. ‘Vrije marktwerking’ heet dat systeem.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)