Mens en dier…..

De ANWB adviseert ons om, als je onverhoopt een hert of een zwijn voor je auto krijgt, niet in grote paniek te gaan remmen, maar gewoon door te rijden. Nou ja, gewóón zal zoiets dan niet gaan natuurlijk, maar toch. Dan kom je er beter af dan het beest, dat is wel zeker. Want, zeggen ze, een mensenleven is meer waard dan een dierenleven. En nu ben ik razend benieuwd wat Marianne Thieme daarvan vindt, van zo’n uitspraak. Dit is het moment om te laten zien wat je waard bent als dierenactivist.

Ik rem zelf voor van alles dat oversteekt. Als ik er aan denk kijk ik echt wel in m’n spiegels, hoor, en aangezien het meestal op onschuldige weggetjes is en niet op de A50, kan er ook weinig gebeuren. Het gaat tot nu toe nog altijd goed. Maar een overstekende moedereend met jonkies achter zich aan, die rijd je toch niet plat, omdat jij zo nodig rechtdoor moet? Overstekende padden zie ik waarschijnlijk te laat, daarvan hoop dat ik de paddenpaden nooit heb gekruist.

Ik ga regelmatig van Apeldoorn richting Ede, omdat daar familie woont. Dat is een prachtige weg, je mag er maar 80 en ik geniet altijd van de mooie rit. Het wordt echter áltijd laat ’s avonds, wat zeg ik: nácht, als ik weer terug rijd, want zo zit onze familie nou eenmaal in elkaar, en dan is de kans dat je een vos, hert of zwijn voor je koplampen ziet opdoemen, behoorlijk groot. Ik heb dat al een aantal keren bij de hand gehad.

Die beesten hebben gelukkig het benul om tijdig te maken dat ze wegkomen en ik heb het benul om niet te hard te rijden. Ik ben altijd blij als ik die waarschuwingsborden met dat springende wild voorbij ben. Omdat ik niet weet of ik niet tóch tegen het advies van de ANWB in zal reageren, dat is het ook. En van een verkreukeld edelhert krijg je de schade erg moeilijk vergoed, zeggen ze.

Onze zoon is ’n poosje nachtkoerier geweest en hem is het, ik dacht in Drenthe, wel eens overkomen dat hij een hert heeft aangereden. Hij is toen een halve nacht bezig geweest om aangifte te doen en de politie was eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in de plaats waar het beest lag, in verband met de poelier. En hij heeft behoorlijk wat werk gehad aan het reinigen van zijn eigen grill. Die van de auto…….

***En hier rem je natúúrlijk voor……!

2 reacties op “Mens en dier…..

 1. Smile

  april 16, 2008 at 6:43pm

  Ik hoorde het ook op de radio en dacht bij mezelf dat mijn eerste reactie remmen en uitwijken zou zijn. Gewoon, omdat dat je reactie is. Dus niet gewoon op dat hert, zwijn of whatever inrijden. Maar matige snelheid op die wegen (de weg die jij beschrijft, rijd ik gedeeltelijk elke dag naar mijn werk) lijkt me beter.

 2. Sandra

  april 18, 2008 at 8:45pm

  Ach, op IJsland kwamen we een bord: “overstekende krokodillen” tegen. Weet niet wat je dan moet doen, weinig kans op een tegenligger. (en ook op een krokodil denk ik).
  Trouwens op IJsland nog een mooi bord gezien, zie http://www.rozefant.org/ijsland.html.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)