Rechtsvervolging……..

Voor de financiële toestand waarin België momenteel verkeert heb ik sinds vandaag wel ’n verklaring. Wij kregen namelijk een “aanvankelijk proces-verbaal” op de mat. Van de Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen. Er was een ‘verkeersinbreuk’ gepleegd. Door ons. Toen we begin september vanuit Engeland van de boot in Duinkerken kwamen reden wij in de avond om 22.39 uur door België naar huis. Onze zoon, de snelheidsduivel, reed op een weg waar 90 kilometer per uur was toegestaan 97 kilometer. Ook in België kennen ze een correctieregel en na toepassing daarvan bleef er 91 kilometer over.

Voor die forse overschrijding ontvingen wij dus een ‘aanvankelijk proces-verbaal’, dat inhoudt dat je niet weet wat je moet betalen. We kregen er ook een formulier bij dat binnen 15 dagen moet worden ingestuurd. Deze hele procedure staat op mijn naam, omdat ik officieel de eigenaar ben van de auto. Mijn zoon staat als tweede bestuurder geregistreerd bij de verzekering. Hij neemt altijd de wat grotere ritten voor zijn rekening.

Dat willen die Belgen dan ook allemaal weten. Wie er reed, van wie de auto is, of de bestuurder voor eigen rekening reed of in de hoedanigheid van ‘alleenstaande ongehuwde minderjarige’, ‘alleenstaande, verblijvend bij een voogd’ of als ‘werknemer’. Je moet erkennen de inbreuk begaan te hebben en of je bereid bent een minnelijke schikking te aanvaarden van het Openbaar Ministerie. Of er bepaalde factoren in je voordeel pleiten én in welke taal je je wenst uit te drukken voor het gerecht. Moet je dan voorkomen of zo? En dit alles dus voor die ene kilometer! Die inmiddels drie maanden geleden te hard is gereden.

Ze kunnen er hier soms ook wat van, maar dit slaat alles. Ik ben er in ieder geval een postzegel naar Gent aan kwijt, want we zullen e.e.a. maar netjes insturen anders sta je internationaal misschien te boek als crimineel. En we weten natuurlijk nog niet wat de ene kilometer ons dan gaat kosten. Als ze de administratie gaan rekenen kan het nog aardig oplopen. België, een land waar je doorheen rijdt op weg naar elders. En weer terug. Ze moeten echt iets anders verzinnen voor hun crisis, want dit zet geen zoden aan de dijk. Ondertussen hoop ik maar op een minnelijke schikking……….

8 reacties op “Rechtsvervolging……..

 1. Cor

  december 5, 2011 at 10:38pm

  Maar het is hun oplossing voor hun eigen kredietcrisis. Want reken maar dat die minnelijke schikking eem behoorlijke min zal zijn in jouw portemonnee…
  Houd je ons op de hoogte wat een kilometer in België kost?

 2. Irene

  december 7, 2011 at 11:54am

  Wij kregen er vanochtend ook een, *bloos* 8 km te hard. Het zal wel waar zijn. Op de achterkant van het eerste velletje staat dat dat ons op 60 € komt te staan. Staat er bij jullie niet ook een bedrag achterop?

 3. els

  december 7, 2011 at 2:05pm

  @Irene: Nee, er staat geen bedrag achterop. Ze moeten het misschien nog bedenken. Is die 8 kilometer te hard van jullie na correctie? Dat zou dan inhouden, dat onze boete zo’n zeveneneenhalve euro zou moeten bedragen. Als het tenminste geen nattevingerwerk is. Wij zijn buitenlanders, domme Ollanders nog wel en jullie nette inwoners van het land, dat scheelt wellicht. Ik ben echt benieuwd.

 4. els

  december 7, 2011 at 2:07pm

  Trouwens, dat je al bloost bij 8 kilometer siert je!

 5. Irene

  december 7, 2011 at 9:43pm

  Nou, em, dat was na correctie, we reden 120 waar het blijkbaar maar 100 mocht zijn. En ik bloosde plaatsvervangend want ik was niet degene die reed. Er komt nog een brief met de betalingswijze (waarom dat niet in een keer goed kan weet ik ook niet) en dan laat ik het je weten, wat die 8 km oplevert.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)