Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen…..?

Nu het economisch allemaal wat minder gaat, zie je dat er veel sociale projecten ontwikkeld worden. Zo is er in Beekbergen een instelling waar ze mensen opvangen die door drank, drugs of andere oorzaken een beetje van de weg zijn geraakt. Door arbeidstherapie proberen ze die mensen weer op de rails te zetten. En dat werkt, letterlijk.

Zo hadden ze een oproep geplaatst om ongebruikte fietsen te verzamelen, die ze gingen opknappen om ze te bestemmen voor mensen, die er tijdelijk of permanent een nodig hadden, maar dat niet zelf konden bekostigen. Op die vraag naar fietsen is goed gereageerd, ze hadden er wel honderd en vandaag stonden de eerste opknappers in de krant. Zowel de fietsen als de mensen. De eerste zending  fietsen werd afgeleverd bij een opvanghuis voor jongeren in een crisissituatie.

Iedereen blij, zou je denken. Maar deze mutsige Elswhere dan weer niet. Het initiatief is schitterend, laat ik dat vooropstellen. Maar wat hebben ze nou gedaan: ze hebben die fietsen allemaal hetzelfde gespoten in opvallend blauw met wit. Als je op zo’n karretje rondrijdt weet iedereen, helemaal na dit verhaal in de krant, dat je een crisisfiguur bent, terwijl je waarschijnlijk hard bezig bent dat etiketje kwijt te raken.

Het doet mij denken aan wat ze in de crisis van de jaren dertig hadden verzonnen. ( En geloof me, ondanks mijn leeftijd heb ik deze wetenschap via  overlevering, hoor!)  In die tijd had je rijwielbelasting en had je een metalen plaatje op je fiets om te laten zien dat je betaald had. Maar als je door werkloosheid en dientengevolge armoede die belasting niet kon voldoen dan kreeg je van gemeentewege een belasting plaatje, om op je fiets te monteren,  met een gat er in. Zo kon iedereen mooi zien dat je geen werk had en moest leven van de bedeling.

Ik vind dat blauw/witte fietsenplan dus niet zo’n goed idee. Misschien was die verf ook een krijgertje, dat kan, maar dan nóg. Knap die fietsen nou gewoon op in hun eigen kleur. Zet desnoods ergens verdekt een nummertje, zodat ze niet in een circuit verzeilen waarvoor ze niet bedoeld zijn en de politie ze eventueel kan herkennen als crisisfiets. GPS is te duur, dat snap ik. Het is crisis tenslotte…..

 

 

 

3 reacties op “Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen…..?

  1. jan

    februari 11, 2013 at 2:13pm

    Doet me denken aan een verhaal dat ik eind jaren zeventig las. De Engelse koninklijke familie ging naar een hippische evenement. Vergezeld van een batterij beveiligers die zo onopvallend mogelijk moesten zijn. Bleken ze allemaal dezelfde nieuwe rubberlaarzen aan te hebben.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)