Nederlanders en hun koffie……

de motor van de economie.....

De busmaatschappij in Flevoland gaat, ook om meer klanten te genereren, een koffieautomaat plaatsen in de bushokjes. Een proef, want het apparaat moet wel vandalismebestendig zijn, maar het is zonder meer een klantvriendelijk idee. Als je ooit in een tochtige polder op de bus hebt staan wachten, weet je dat een bakje troost een goede gedachte is.

In Flevoland mag je je bekertje kofiie ook meenemen in de bus. Sfeerverhogend, denk ik, en als de chauffeur de bochtjes en drempels dan nog een beetje chic neemt, helemaal.

Ik herinner me van de toenmalige minister van verkeer May-Weggen, dat ze leuke plannetjes had in de trant van “koffie, krantje en croissantje”, maar dat was voor de trein, dacht ik. Wat daarvan terecht gekomen is, weet ik niet, want zo vaak zit ik niet in de trein, maar toen wij laatst naar Maastricht gingen hebben we tijdens die uren durende reis geen catering gezien!

Vroeger waren er altijd van die mannetjes met bladen koffie op de perrons, die in de paar minuten dat de trein ergens stil stond door de coupéraampjes zoveel mogelijk koffie trachtten te verkopen. In die tijd was de koffie van station Meppel wereldberoemd in heel Nederland!

Ik was er een keer bij, dat een mevrouw koffie kocht en betaalde met een briefje van vijfentwintig, waar de man op het perron niet zo gauw wisselgeld voor had. Nou ja, hij deed het niet flitsend, zal ik maar zeggen, expres of niet. De trein begon te rijden en de man liep nog even mee voor de vorm, maar het was te laat. Een duur kopje koffie en ze is tot aan Groningen chagrijnig aan het mopperen geweest, terwijl de hele coupé heimelijk de grootste lol had.

Op het station Apeldoorn zag ik een keer dat zo’n zakenmannetje in z’n enkele overhemd even vlot een bekertje koffie ging halen bij de kiosk op het perron. Dat duurde ook allemaal een beetje te lang, de trein vertrok met zijn colbert en dure attachékoffer. De stationschef kon er weinig aan doen, zei hij, behalve even bellen dat ze op het volgende station zijn spullen even uit de eerste klas moesten halen. De man was in álle staten, had besprekingen waarbij hij niet gemist kon worden, een boel commotie en de wachtende meute vermaakte zich kostelijk. Verslaving, de oorzaak van rampen………

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)